--Week tot aan 12 mei: Op de Noordpier werd nog redelijk schar gevangen. In het Noordzeekanaal wordt meest kleine wijting gevangen. Op de Zuidpier werd bij mooi weer goed schar gevangen, maar van de laatste weken heb ik geen meldingen meer. Aan het strand wordt al zeebaars gevangen, kleintjes maar ook enkele mooie maatse. Ze zijn nog mager.

zzzzzzzzzZeewater aan de kust overal rond 12 graden nu, bij Den Helder 14gr., bij het Q1 platform (20 mijl uit de kust) is het nu 10 graden.

 
 
 
 

 

VANGSTBERICHTEN 2024

NOORD WEST 9

2 juni 2020:

Met mooi weer (golven 40cm) weer eens een dagje naar zee. Op een wrakje op 15 mijl weg gevist en veel vis te vangen maar alles klein spul. Horsmakreeltjes en makreeltjes zoveel als je wilde maar allemaal mini's tot 25cm. Voor het wrak enkele mooie scharren en een pieterman (zie de foto). Op het wrak enkele kleine gulletjes en steenbolken. Na 3 jaar eindelijk weer eens een geep gezien en uiteindelijk toch nog een mooie vis, een gul van 51cm maar dat was alles vandaag. In de middag trok de wind wat aan en werd het nog knobbelig terug. Maar toch een mooie dag gehad.

Groeten P 78, Sjaak van der Bliek.

22 mei 2020: De P27 rapporteert de toestand van het strand (kijk bij de button "Strand Petten".

 

 

11 januari 2018: Vandaag de eerste boottrip van 2018 gedaan. Bij vertrek naar Petten geen mist, maar al na 30 min alles potdicht. Dan maar dichtbij blijven. Toen we bij het strand kwamen liep Fred bij de opgang al vast in het zand. Boot afgekoppeld, trekker omgekeerd en wegwezen daar, naar de helling bij HHNK aan de zuidkant. Daar is het zand veel vaster en ook bij de waterlijn redelijk goed, al zijn er ook zachte plekken. Bij het palendorp was de zee het best en heb je ook een richtpunt bij 200m zicht. Er in was makkelijk en direct begonnen op 8m water met leuke schar en wat wijting. Dan naar de ton, want ondanks dat we radar hebben lig je daar veiliger. Daar prima vissen, grote schar, 2 of 3 tegelijk, maar geen wijting. Het zicht liep op naar ruim een km dus toch maar naar de boorput, altijd een topstek in de winter. De zee was mooi dus flink door varen, maar 2 mijl voor de bestemming ineens weer potdicht. Met de radar toch doorgevaren maar er was behalve 1 steenbolk helemaal niets te vangen. Met 100m zicht kun je ook niet door de botenlijn heen dus maar terug naar de ton en weer mooie scharren gevangen. Rond 3 uur terug naar de kant waar Fred was blijven liggen, recht voor het palendorp en die ving op 3m water ook prima, dus we hadden de hele dag wel onder de kant kunnen vissen. De boten er uit halen viel nog niet mee hoor, de steile kant geeft hoge golven en het is meteen anderhalve meter diep, dus eerst maar alles eerst op het droge getrokken en op de trailer, op prima hard zand. Toch een leuke dag gedraaid, helaas de wrakken lukte niet. Maar we geven de moed niet op, al is het paaitijd en zitten ze soms verder weg, al is dat vaak onmogelijk in de winter. Op naar de volgende keer.

Groeten Ray.

22 juni 2017: Vandaag zelf op makreel geweest. Uitgevaren om 9 uur (LW om een uur of 11). Het viel nog niet mee, af en toe een (kleine makreel), gevist tot net buiten de ton, vaak verkassend. Om een uur of een hadden we er 20 met zijn tweeen. Terug naar de wal bij Petten wat meeuwen gespot en nu wel een schooltje (opkomend water nu, om 15 uur HW), en alsnog een leuk rookzootje kunnen vangen. Ze zijn wel klein van stuk, allemaal net rond de 30cm.

P78 Sjaak en Adrie.

20 juni 2017: Meldingen van grote scholen makreel voor de kust bij Petten deze week.

2 april 2017: Vandaag vanuit Den Helder vertrokken met Mark. De hele dag bewolkt met zichten tussen 2 en 5 km en zelfs wat motregen gehad. Pas bij terugkomst op een mijl of 7 uit de kust kwam de zon door. We zijn tot 80 km ver gegaan en hadden zowel dichtbij als ver weg last van groen water, maar wel raar, soms bij een wrak groen water, dan verderop weer helder water. Op 3 wrakken hadden we een nul, maar op twee minder bekende zat zowaar wat gul. Allemaal tussen de 38 en 50cm en een hoop van 20cm, wat dus hoop geeft en weer zwemt. Alle vis in helder water gevangen, groen water betekende geen vis.Dus voor de tijd van het jaar niet slecht, maar nog geen hosanna, maar veel beter dan het hele vorige jaar. Dus we blijven proberen.

P14 Raymond en P42 Mark..

26 juli 2016: De voorspelling klopte, prachtig weer en al vroeg naar 't Kuitje om wat aas te steken. Met opkomend op een wrakje bij de Noorderhaaks, de geephengel uit en een pilker geprobeerd, golven van een halve meter. Al direct een leuke gul, eigenlijk niet verwacht. Het bleek niet de enige en op een gegeven moment een dikke van 70cm. Met Hoogwater was het over en nog geprobeerd makreel te vangen, maar behalve veel kleine horsmakreel en een paar steenbolkjes kwam ik niet verder dan 4 stuks. Wel nog een echte sardien (of pelser) van 23cm, die zie je bij ons toch niet vaak. Met 11 maatse gul (de meeste tussen 40 en 50cm), waarvan 2 uitschieters (55 en 70cm) was ik niet ontevreden, een mooie dag zo.

P78, Sjaak.

19 juli 2016: Vandaag konden we eindelijk weer eens een keer met de boot weg. Ook Fred was aanwezig en een paar wrakken tot 30 mijl aangedaan, maar het is en blijft een drama. Wel nog wat gullen gevangen op een klein puntje, verder een rode poon en wolken steenbolken, zelfs aan de shad. Terug naar huis nog even voor St.Maartenszee gezeten maar er was geen platvis meer en ook de makrelen lieten het afweten vandaag, terwijl het water helder genoeg was. De bekende wrakken blijven dus leeg, maar wel een heerlijke dag zo, ook geen problemen bij het aanlanden, dus wachten op een nieuwe kans.

P14, Raymond.

11 juni 2016: Een dagje alleen er op uit met de boot, dus naar DHR en naar de Noorderhaaks waar een wrakje geprobeerd werd. Tot mijn verbazing direct een mooie gul, maar los bij de boot. Het stroomde vrij hard op dat moment. De volgende was echt mooi, ook los, nu bij het scheppen. Ook de volgende 2 losten onderweg, nog nooit meegemaakt. Gauw een andere pilker en nu ging het beter, de een na de ander, maar niet meer zulke grote, veel ondermaatse zelfs. Tenslotte ging de stroom er langzaam uit en was het afgelopen. Een ander wrakje was niks en ook de geep en makreel (eentje maar), wilden niet, wel kleine horsmakrelen en schar, zelfs met aas op het wrakje aan grote haken. Uiteindelijk met 10 maatse gulletjes (tot 45cm) naar huis.

P78, Sjaak.

13 april 2016: Een dagje te gast bij Mark Glas en vertrokken vanuit Den Helder voor een wrakkentocht. Begonnen rond 15 mijl en steeds verder en verder gegaan, want het hield niet over. Maar met een glad zeetje en 25 knopen schiet het wel op. Maar het viel erg tegen, tot 20 mijl helemaal niets en daarna af en toe een mooie gul. Maar met 3 of 4 per wrak hield het wel op, wel een enkele van een pond of vijf erbij. Maar het was schitterend weer en de dag zeker geslaagd. Dus weer ff wachten op betere berichten, we blijven het proberen.

P14, Raymond.

18 februari 2016: Vandaag eindelijk weer eens mooi weer, dus naar Petten, dankzij een Oostenenwindje mooi vlak. Ook Fred was aanwzeig, kon alleen geen maat vinden, dus met 3 man in 2 boten. Bij de ton begonnen waar het helder was (vang je vaak niks) en toch golven van een meter stonden. De voorspellingen zaten er weer eens naast. Af en toe een postzegel, dus naar de uitlaat maar ook noppes. Dus tegen de kust gaan liggen en daar een rustig zeetje en bruin water en ook nog regelmatig een mooie schar, maar niet wild. Toen de stroom er uit ging vingen we een uurtje gewoon leuk, met 6 botten van 40cm en mooie scharren. De wind ging ook nog liggen en met 25 mooie scharren (de kleintjes zwemmen weer) en 6 botten voor februari niet eens slecht, en na 8 weken weer een mooie dag.

Groeten P14, Raymond.

15 december 2015: Vandaag konden we eindelijk weer met de boot weg. Ik had Fred als maat en we waren de enigen op zee. We gingen voor een hoop schar maar dat viel erg tegen. Op 7m matig en op 10-13m hetzelfde beeld met soms een enkele wijting. Terwijl de berichten toch positief waren. Dus maar richting Hargen geprobeerd op 18m en wat ik daar heb meegemaakt, dat ga ik niet snel meer meemaken. We vingen 1,5 kist met wijting en het hele tij door met 3 tegelijk, kleintjes zaten er niet bij. Wel af en toe een mooie schar, totaal (30 stuks), maar wat een dag zeg....40kg wijting heb ik nog nooit gevangen. Dat zijn dagen die je niet snel vergeet. Glukkig hebben we een foto gemaakt anders gelooft niemand het.

Groeten P14, Raymond.

28 oktober 2015: Vandaag weer wezen vissen (Fred van Hall was er ook weer), dit weer mag je niet laten lopen. Opnieuw naar 18m gegaan en het was met 2 hengels bijna niet te doen! Heel veel kleine wijting en schar, maar ook heel veel aan de maat en groter. Later begon het hard te stromen (HW 106cm) dus naar de plaat gegaan. Daar wel wat schar maar het hield niet over, dus naar Sint Maarten gegaan. Daar was het beter dan overal.... alleen maar mooie scharren en grote botten gevangen en Fred ving zelfs een gulletje. Dus het is echt goed vissen op dit moment.

P 14, Raymond.

9 april 2015: Opgestapt bij Mark Glas (Venator) in Den Helder en om 7 uur door de Sluis. Begonnen op een mijltje of 15, steeds verder omhoog tot we vis zouden vinden. Nou dat duurde wel tot voorbij de 30 mijl voordat we de eerst e aanbeet kregen, maar goed het gaf hoop. Later vonden we nog wat verder een welletje met mooie vissen er op, dus konden we toch nog met wat vis naar huis. Een mooie dag met wel de hele dag slecht zicht op zee en geen vis op de bekende wrakken, maar misschien komt dat nog.

P 14, Raymond.

4 september 2014: Na het wrakvissen van dinsdag besloten om er een rustige visdag van te maken. Vismaat Pjotr van hengelsport Heerhugowaard kan alleen op donderdag vissen en de weersvoorspellingen waren gunstig. Vanmorgen echter toch Oost 3-4 voorspeld. Voor het tewaterlaten in Petten echter geen probleem. Een ervaring rijker ging dat nu probleemloos, ook terug. We kozen als eerste het grote wrak noordwest van Petten en gingen voor de schar. Die waren er volop al lieten de afmetingen te wensen over en konden we beter een wedstrijd houden wie de kleinste zou vangen. Dat was een schar van 11 cm. Verder vingen we enorm veel steenbolken, het kon niet op. Rond 13 uur zijn we een stuk terug gevaren omdat de wind toenam. Voor de Reactor uitlaat, waar het een stuk rustiger was, opnieuw geankerd. Daar vingen we wel mooie schar die mee nnaar huis kon.

P 60, Jan van der Lingen.

16 april 2014: Dit voorjaar al 4 keer de zee op geweest, gisteren weer met een pittige branding en meer wind dan voorspeld. Ook bij Petten begint het al ondiep te worden, bij LW ontstaan er op 400m voor de dam al brekers, bij Hoog Water geen last. Rond de 15 mijl wat wrakjes aan gedaan maar vanwege de alg bijna niets te vangen. Op 1 plek nog wat gulletjes weten te vangen. De verre wrakken zijn dit voorjaar opvallend slecht, maar slechter dan vorig jaar kan bijna niet, we blijven proberen.

P14, Raymond.

11 juni 2013: Eindelijk weer eens met de boot er uit, naar een wrakje op 10 mijl. Het was niet geweldig maar af en toe kwam er een visje boven. Schar was er trouwens genoeg te vangen, maar makreel en geep vingen we nog niet. Uiteindelijk totaal een 20 gulletjes (waarvan 12 aan de maat, grootste 55cm) en enkele steenbolken en wijting. Door het prachtige weer, spiegelglad en een zonnetje was het toch een geslaagde dag.

P78, Sjaak en Nico.

19 december 2012: Het zag er goed uit voor woensdag en na de wedstrijd zondag afgesproken met Gerrit. Het was een prachtig zeetje, nauwelijks golven, wind ZO 2-3 en we gingen eens proberen het strand op richting Sint Maarten aan Zee, waar ook mooie dammen zijn. Al direct vis en ik heb geen enkele worp zonder vis binnengehaald, pas de laatste 2 worpen toen het al bijna donker was haalde ik leeg boven. We waren het er over eens, zo veel vis hadden we al jaren niet meer vanaf de kant gevangen. Allebei hadden we meer dan 50 vissen, meest schar, 12 meuntjes en 2 botten. Beiden hadden we een kleine 30 mooie scharren mee naar huis. Een prachtige dag.

Groeten P 78, Sjaak en Gerrit.

14 augustus 2012: Eindelijk mooi weer en met Hans S. een dagje lekker naar de Vinca Gorthon geweest, op een prachtig vlak zeetje. Er lag al een bootje dus op een puntje er naast gaan liggen, af en toe een gulletje en een dikke makreel. Na een uurtje een stukje verkast en hier dikke gullen van 80+ en dikke makrelen en horsmakrelen. Toen de stroom er uit was de vis schoongemaakt en een broodje gegeten en daarna op weg naar de Kolenboot om de kist makreel verder op te vullen die we iemand beloofd hadden, ze kwamen tot een meter onder de boot. Spiegelglad zeetje, dat is genieten. Een zeer geslaagde dag met ook nog een mooie rode poon.

Groeten P 10 Hans van der Oord en Hans Smit.

3 juli 2012: Gevist op een van de dammen vooraan. Ik was een beetje vroeg dus eerst met een dobber geprobeerd en dat leverde een mooie zeebaars op. Toen kon ik over de kop vissen en dat leverde meer dan 20 botten op en een wijting van 12 cm. Een zeer geslaagde avond.

Groeten Marcel, P102.

28 mei 2012: Leuk gevangen op een wrakje niet te ver weg, ook verschillende vissen van een mooi formaat (rond 60cm), en bij HW ook goed schar. Nog geen makreel. Ook werd er vandaag veel geep gevangen tussen de dammen bij Petten.

Sjaak, P78.

7 april 2012: Een vangstbericht van Roland. Met rustig weer 4 uur gevist op de dammen bij Petten met als resultaat 1 bot en 1 schol.

Roland Boogaard.

 

 

 

 


Heeft U ook goed gevangen (of juist niet) graag even een berichtje naar

sjaakmaja@vanderbliek.net

zodat het opgenomen kan worden op deze pagina.

 

Ze zijn er nog wel maar heel ver weg

Onverwachte bijvangst op het strand en mooi stel botten (onder)

Ver weg geweest vandaag

Juli 2016, een mooie gul

April 2016, 25 knopen

December 2015, wijting op de kust

Douglas in Bali

 

Grote Pieterman: Pas op voor deze vis.

Er zijn 2 soorten, de Grote en de Kleine Pieterman. De Grote (zie foto) wordt 20-30cm (maximaal 40cm lang), en wordt vooral in de zomer gevangen. De Kleine Pieterman wordt 10-15cm lang en is meer egaal bruin, zonder vlekken, stippels of marmering en komt het hele jaar voor op de Nederlandse kust, vaak ook aan het strand. Waarschijnlijk door de opwarming van de aarde zijn de aantallen van de Kleine Pieterman de laatste jaren zelfs verdrievoudigd. Beiden jagen vooral op kleine visjes en garnalen en liggen overdag onder het zand met alleen de ogen er bovenuit. Beide soorten hebben gifklieren op de voorste rugvin en op de kieuwdeksels en ook aan de basis van de 1e rugvin. Dit gif veroorzaakt heftige zenuwpijnen en zwellingen, lost de rode bloedlichaampjes op en kan tot zeer ernstige complicaties leiden, waarbij doktersbezoek noodzakelijk is. Soms komt de getroffene zelfs in coma terecht en moet dringend naar het ziekenhuis. Als men gestoken wordt raden artsen aan om de getroffen plek zo snel mogelijk in heet water te dompelen. Het gif wordt namelijk bij een temperatuur van 50 graden geneutraliseerd. Op zee kan men een brandende sigaret op enkele milimeters van de wond houden. Toch is het een erg smakelijke vis, geliefd in Zuid-Europa. Pas wel op met schoonmaken, verwijder de kop door de vis achter de 1e rugvin door te snijden. NW9 record is 16cm.

Kleine Pieterman